Piše: C. R.

Cena stablecoina USDD se je še naprej prodajala, saj je novo uvedeni stablecoin izgubil svojo vezavo. Kovanec je padel na najnižjo vrednost 0,9525 USD (0,9052 EUR), čeprav so ga razvijalci poskušali rešiti. Zdaj se trguje po ceni 0,9707 USD (0,9225 EUR), kar mu zagotavlja tržno vrednost več kot 703 milijone USD (668 milijonov evrov).

Rojstvo USDD
Justin Sun je tako kot Do Kwon karizmatična osebnost, ki se je znašel na naslovnicah časopisov, ko je plačal milijone za kosilo z Warrenom Buffettom.

Ko je Sun videl, kako uspešni sta bili valuti Terra in Terra USD, se je odločil, da bo uvedel podoben stablecoin. Njegova logika je bila preprosta. Njegova platforma Tron vsak dan obdela stablecoine v vrednosti več milijard dolarjev. Večina teh kovancev je Tether, USD Coin in True USD.

Zato je menil, da bi z uvedbo lastnega stablecoina povečal živahnost svojega ekosistema. To je opazno, saj je Tron postal tudi vodilni igralec na področju decentraliziranih financ (DEFI). Platforme, kot je Sun Swap, dnevno obdelajo več milijard dolarjev.

USDD je bila uspešnica. Od maja je tržna vrednost kovanca zrasla z 0 USD na več kot 700 milijonov USD (665 milijonov EUR), s čimer je postal najhitreje rastoča kriptovaluta na svetu. Pomembno je, da se je ta rast zgodila v obdobju, ko je bila večina vlagateljev skeptična do algoritemskih stablecoinov.

USDD izgubi svojo vezavo
Zdaj je cena USDD izgubila svojo vezavo. Tako kot cena kovanca UST je bila tudi cena tega kovanca modelirana tako, da bo njegova cena vedno ostala pri 1 USD. Če bi padla pod 1 USD ali se premaknila nad 1 USD, bi se arbitragerji v omrežju vrnili nazaj in jo stabilizirali.

Ta teden pa se zdi, da se pojavljajo izzivi za žeton USDD, saj je njegova cena izgubila vezavo. Padla je pod 1 USD in pojavljajo se znaki, da bi se lahko zgodilo še kaj hujšega.

Fundacija Tron DAO je sprejela nekaj ukrepov za zaščito stabilnega žetona USDD. V današnji izjavi so sporočili, da z borze Binance umikajo žetone TRX v vrednosti več kot 1 milijarde. Poleg tega je organizacija prejela kovance USD v vrednosti 2 milijard, da bi se zaščitila pred prodajalci na kratko.

Kljub temu pa ti ukrepi verjetno ne bodo rešili stabilnega finančnega instrumenta Justina Suna. Kot se spomnite, se je fundacija Luna Foundation Guard znašla na naslovnicah časopisov, ko je za zaščito kovanca pridobila bitcoine v vrednosti več kot 10 milijard dolarjev.

Zato, kot sem že opozoril, obstaja verjetnost, da bo cena USDD še naprej padala, saj imetniki izgubljajo zaupanje vanj.

Vir: coinjournal.net