Piše: C. R.

Pred nekaj meseci se je na družbo KeychainX obrnil navdušenec nad ETH-jem z edinstveno zgodbo.

Leta 2014 je sodeloval v predprodaji Ethereuma in si za zgolj 300 ameriških dolarjev nakopičil fantastičnih 1000ETH, ki so danes vredni približno 4 milijone ameriških dolarjev, kar je osupljivo 13000-kratno povečanje vrednosti.

Zgodba se je začela, ko je Alex ekipi KeychainX poslal vprašanje ali se ekipa ukvarja s poškodovanimi denarnicami. Alex je sumil, da je denarnica poškodovana ali da je šifriranje napačno, saj je imel geslo shranjeno v Splash ID skupaj z drugimi gesli in ga je uporabljal za kopiranje in prilepljanje na spletno stran predprodaje, da bi se pridružil prodaji žetonov Ethereum.

Skrbelo ga je, da bi se ob uporabi več sistemov, kot so iPad, mac in telefon, ter različnih jezikovnih nastavitev (Alex je bil napol Francoz) lahko pojavilo kakšno zatikanje ali napake pri dešifriranju jezikovnih znakov.

Ker je bilo geslo precej dolgo (99 znakov) in je vsebovalo več posebnih ali ne-ASCII znakov, je bila to zvita naloga. Vendar je vstavljanje naključnega znaka na poljubno mesto izvedljivo za krajša gesla. Pri skoraj 100 znakov dolgem geslu je bilo to nemogoče.

Vendar je bil Alex precej prepričan o geslu, zato je moral KeychainX “samo” poiskati, kaj je bilo narobe. Seveda je bilo geslo tudi spolno, zato je bilo pisanje različnih odstopanj gesla z uporabo spolno eksplicitnega jezika zabavno.

Čeprav besede niso uporabljale kodnih besed S/M kot ena od hongkonških strank podjetja KeychainX, so vsebovale besedi p*ssy in c*ck. Ekipa se ni zavedala, kako blizu je bil problem in kako daleč je bil.

Ker je bila ekipa KeychainX trmasta je začela z dodajanjem naključnih znakov na položaje, za katere je ekipa sumila, da so na njih možne težave. Včasih je na primer, če je bil znak neangleški, koda ta znak prevedla v dvojni znak, zaradi česar se je na koncu iskalni prostor močno povečal. Tako to ni prineslo nobenega rezultata.

Zato je ekipa ponovno pregledala izvorno kodo Splash ID in jo poskušala povratno inženirsko obdelati, da bi ponovila težavo. Bilo je veliko različic Splash ID, njihova stran pa ni ponujala, da bi bila odprtokodna. Brez uspeha.

Nato se je nekaj tednov pozneje na KeychainX obrnila ruska stranka s povsem drugačno denarnico, ki je uporabljala cirilico. Večina po meri napisanih orodij podjetja KeychainX je bila napisana za angleška ali latinska gesla, zato je morala ekipa pogledati v izvorno kodo starega orodja in poiskati, kako jih prevesti, da bi ustrezala sistemu.

To je dalo idejo za Alexovo denarnico.

Kaj če bi bila uporabljena orodja in edinstveni znaki, ki so šifrirali njegovo denarnico, prevedeni prek programske opreme za šifriranje tako kot cirilica.

Če se vrnemo k denarnici Presale, je ekipa napadla položaje teh posebnih znakov z enakim pristopom, kot če bi šlo za cirilico. Ekipa je našla geslo, vendar se je pojavila težava.

Večina programske opreme za denarnice, ki bi običajno uvozila denarnico in prikazala zasebni ključ, ni delovala, geslo pa ni bilo sprejeto, ker so bili posebni znaki zunaj meja njihove ustrezne kode ali nabora znakov. Namesto tega je morala ekipa ročno dešifrirati denarnico, da bi izvozila zasebni ključ z uporabo tujega nabora znakov.

Po prenosu sredstev je podjetje KeychainX večkrat poskušalo poklicati Alexa, vendar je vedno znova prešlo na njegov avtomatski odzivnik. Ekipa je zato Alexu poslala elektronsko pošto a še vedno brez odgovora.

Trajalo je skoraj tri dni, preden se je oglasil podjetju KeychainX, kar je bilo malce živčno, saj je sedel na nekih 4 milijonih ameriških dolarjev, ne da bi vedeli, kje je ta oseba. Tudi cena ethereuma je zelo nihala, tako da se je vrednost dnevno premikala za več sto tisočakov v obe smeri.

Ekipa je torej Alexu nakazala njegov delež sredstev, mu zaželela veliko sreče in varnosti, nato pa zanj ni več slišala. Podjetje KeychainX upa, da se bo zabaval s svojim na novo pridobljenim, dolgo izgubljenim premoženjem!

Vir: cryptossor.com