Piše: C. R.

Bitcoin in druge kriptovalute imajo za seboj nekaj težkih tednov. Bitcoin je v zadnjih 30 dneh padel za več kot 18 %. CoinGeckova tabela skupne tržne vrednosti kriptovalut kaže, da je bil vrh dosežen že 10. novembra od takrat pa se stalno zmanjšuje. Tudi najnižje cene nekaterih NFT so začele kazati namige o šibkosti.

Za resnično osupljivo število kripto novincev je to lahko nekakšna nova izkušnja. V zadnjih dveh letih so platforme kot je Coinbase beležile neverjetno rast saj se je število preverjenih uporabnikov povečalo s 37 milijonov v drugem četrtletju leta 2020 na 68 milijonov v drugem četrtletju leta 2021 nato pa na 73 milijonov v tretjem četrtletju.

To verjetno pomeni na desetine milijonov imetnikov kriptovalut, ki še nikoli niso doživeli pravega kripto medvedjega trga kaj šele daljše “kripto zime”. Ni gotovo, da nas čaka katera od teh dveh možnosti vendar sta obe možnosti – in za nove vstopnike se splača opraviti nekaj psiholoških priprav.

Najprej nekaj perspektive. Padec bitcoina proti 40.000 dolarjev (35.206 evrov) ne zveni ravno kot apokalipsa za vse, ki so na tem področju že zelo dolgo. BTC se je na to ceno prvič povzpel šele pred enim letom januarja 2021. Pred kratkim julija se je celo spustila precej pod to mejo in se za kratek čas spustila pod 30.000 dolarjev (26.404 evrov). Gledano v daljšem časovnem razponu se trenutni 38-odstotni padec cene BTC z novembrskega vrha niti ne uvršča med največje padce žetona: Leta 2018 se je BTC v nekaj tednih zrušil za 84 %.

Skratka tisti, ki so kupovali v trenutkih največjega navdušenja verjetno zdaj čutijo bolečino vendar je veliko drugih imetnikov – tistih, ki so iskali dobre vstopne točke za kopičenje – še vedno v velikem porastu. To je morda najpomembnejša lekcija pri vlaganju v kriptovalute: ker so te naložbe tako dostopne in likvidne so podvržene velikim in hitrim nihanjem razpoloženja, ki vodijo do krhkih vrhov. Še bolj kot pri delnicah velja brezčasen nasvet Warrena Buffetta: “Bodite prestrašeni, ko so drugi pohlepni in pohlepni, ko so drugi prestrašeni.

Zadnji močan padec je bil julija, ko je bil padec več kot 50-odstoten. Cena si je po tem padcu zlahka opomogla k čemur so delno pripomogli tudi kasnejši pomembni dogodki, kot sta posvojitev v Salvadorju in Twitterju. Nekaj podobnega bi lahko obrnilo trenutni trend čeprav širše razmere kažejo v napačno smer. Predvsem namera ameriške centralne banke Federal Reserve, da letos zaostri ponudbo denarja bo ovirala posebno ponudbo Bitcoina za “varovanje pred inflacijo” verjetno pa bo na splošno omejila financiranje zagonskih podjetij in drugih špekulativnih naložb.

Vendar se zdi, da bo verjetno ostala nedotaknjena ciklična narava sprejemanja kriptovalut zanimanja zanje in trgov. Ta vzorec se je ohranil večino zadnjega desetletja. Vsak razcvet kriptovalut pritegne velik nov dotok špekulantov in vlagateljev tveganega kapitala od katerih imajo mnogi le megleno razumevanje tehnologije in tega zakaj je pomembna. Mnogi od teh novih udeležencev se opečejo zaradi FOMO v vrhu. Prav tako pogosto prelisičijo sami sebe tako da kupijo kakšen žeton, ki ga ustanovitelji razglašajo za “naslednji Bitcoin” a se izkaže za poceni prevaro ali preprosto slabo idejo. Predvsem v trenutnem ciklu se je “ločevanje” med kriptovalutami pospešilo razlika med dobrimi in slabimi stavami pa je bila ogromna.

Nekateri od tistih, ki so se opekli – tako kot se zdaj opečejo številni novinci – se z ogorčenjem in užaljenostjo odpravijo domov. Toda velik del jih dejansko ostane se uči na svojih napakah in se na koncu še bolj angažira in zavzame. Na novo oboroženi z razumevanjem tvorijo še močnejšo falango uporabnikov in zagovornikov, ko bo naslednjič cenovna akcija pritegnila pozornost glavnega toka. Ta cikel seveda ne more trajati večno. Sčasoma bo zlasti bitcoin našel stabilnejšo “pravilno” ceno. Morda je to nekje okoli 50.000 dolarjev (44.007 evrov) in se je to že zgodilo – čeprav osebno mislim, da ne.

Kot sem navedel v svojih napovedih za leto 2022 bo ritem novih idej integracij in sprejemanja (zlasti s strani nacionalnih držav) verjetno ostal visok ne glede na gibanje cen. To bo skupaj z dobesedno milijoni novih ljudi, ki spoznavajo uporabljajo in celo razvijajo sisteme kriptovalut tvorilo trdno podlago za naslednji krog navdušenja in rasti pa naj se to zgodi v treh mesecih ali treh letih. Oba scenarija sta možna že zdaj. Skladno s tem postavite svoj portfelj – in svoja pričakovanja.

Vir: coindesk.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj