Piše: C. R.

Južnoafriški muzej Liliesleaf Museum Heritage Site je pred kratkim zbral 130.000 dolarjev (117.238 evrov) z dražbo NFT žetona izdelanega iz naloga za aretacijo Nelsona Mandele iz leta 1962.

Izkupiček od prodaje neponovljivega bankovca bo namenjen financiranju muzejskih dejavnosti
Nedavno je bil na dražbi za 130.000 dolarjev prodan NFT žeton, ki je upodobil nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandelo. Muzej ga je izdelal na podlagi naloga za aretacijo so sporočili. Pričakuje se, da bo izkupiček pomagal pri financiranju organizacije Liliesleaf Museum Heritage Site, ki dokumentira južnoafriški boj za svobodo in demokracijo.

Po Bloombergovem poročilu je muzejska dediščina Liliesleaf Museum Heritage Site izvirni dokument prejela kot donacijo leta 2004. Sam nalog so leta 1962 izdali takratni manjšinski vladarji Južne Afrike potem, ko so Mandelo obtožili zarote za strmoglavljenje vlade.

Po skoraj 18 letih hrambe dokumenta je Liliesleaf Museum Heritage Site ponovno zbiral sredstva s pomočjo NFT, ki prikazuje predmet nekoč povezan z južnoafriškimi borci za svobodo. Pred zadnjo dražbo je spomeniško območje pred tem prejelo približno 50.000 USD (45.091 EUR) potem, ko je na dražbi prodalo NFT s pištolo, ki je bila v lasti drugega južnoafriškega borca za svobodo, Oliverja Tamba. V obeh primerih je dražbe vodil Momint – južnoafriška tržnica za dražbe predmetov.

Preusmeritev na nedenarne vrednostne papirje
Izvršni direktor podjetja Momint, Ahren Posthumus je v poročilu komentiral zadnjo dražbo NFT žetonov in pojasnil, zakaj se muzeji preusmerjajo na neponovljive predmete. Povedal je: “V tem primeru gre za naslednji primer”:

Muzejska mesta ostanejo na površju. Pomanjkanje turizma zaradi Covida jih je močno prizadelo. Zato je to način, kako oživiti njihov pretok in ohraniti zgodovino živo.

Poleg muzejev so naravovarstvena območja, kot je Black Rock Rhino uporabila prihodke od NFT za plačilo nekaterih vsakodnevnih stroškov zavetišča. Do preusmeritve dobrodelnih organizacij k NFT prihaja po tem, ko je ena od raziskav pokazala, da več Južnoafričanov kupuje ali se zanima za nakup NFT.

Vir: cryptossor.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj