Piše: C. R.

Ameriški sodnik je nedavno odpravil zahtevo Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC), da imetnikom XRP prepreči pomoč pri Ripplovi obrambi in odvetniku Johnu E. Deatonu prepove nadaljnje sodelovanje v postopku.

Imetniki XRP lahko še naprej pomagajo pri obrambi podjetja Ripple
Medtem, ko se postopek proti družbi Ripple nadaljuje je okrožni sodnik ameriškega okrožja Southern District of New York komisiji SEC zadal brutalen udarec.

Sodnica Analisa Torres je v sredo zavrnila prizadevanja SEC, da bi imetnikom XRP odvzela status “amici”. To pomeni, da bo ustanovitelj odvetniške pisarne CryptoLaw John Deaton v tej zadevi še naprej zastopal interese 67.000 imetnikov žetonov XRP.

Po besedah odvetnika obrambe Jamesa K. Filana, ki je novico delil na Twitterju, amici trenutno ne sme sodelovati pri izpodbijanju izvedenca, lahko pa zaprosi, da svoje pomisleke glede izvedenca SEC predstavi na skrajšanem sodnem postopku.

Deatonu in drugim predlagateljem je bilo oktobra 2021 dovoljeno nastopati kot amici curiae – posameznik ali organizacija, ki ni vpletena v sodni postopek, vendar jim sodišče dovoli, da svetujejo ali zagotavljajo strokovno znanje in poglede. Takrat je sodišče odločilo, da bi bila takšna pomoč najbolj koristna med poročanjem o dispozitivnih predlogih.

Kot se spomnite je SEC prejšnji teden od sodišča zahtevala, naj imetnikom XRP prepove sodelovanje v zadevi, potem ko je Deaton vložil amicus brief, da bi nagovoril strokovnjaka komisije Patricka B. Doodyja.

Še ena zmaga za Ripple
Deaton je v odzivu na nov razvoj dogodkov izjavil, da mora skupnost XRP še naprej ceniti oba sodnika, ki predsedujeta dolgotrajni zadevi. Opazil je še, da je bila sodnica Sarah Netburn v fazi odkrivanja pravična do obeh strani. Hkrati so odločitve sodnice Analise Torres nepristranske in pravične – kljub temu, da je pred kratkim zavrnila njegov takojšnji predlog.

Kar zadeva navdušenca nad XRP Freda Rispolija, “je to zagotovo zmaga”. “Čeprav je J. Torres zavrnila zahtevo družbe Amici za sodelovanje po Daubertu, bo s sodelovanjem SJ dosežen isti namen. In čeprav je posredno zavrnila dostop do poročila Doodyja, je SEC to vprašanje že izgubila v zvezi z redakcijami predloga Daubert,” je povzel.

Kot smo že poročali, bo izid tožbe SEC proti Ripplu najverjetneje določil ali je XRP vrednostni papir. Če bo sodišče odločilo v prid SEC, bi to lahko bil precedens, ki ga varuh vrednostnih papirjev potrebuje za pregon drugih projektov kriptovalut, ki izdajajo in prodajajo žetone, podobne Ripplu.

Medtem je XRP v zadnjih 24 urah pridobil 9,57 % in zamenjal tečaj pri 0,37 USD, medtem ko večina kriptovalut poskuša okrevati. Plačilni žeton je trenutno šesta največja kriptovaluta s tržno vrednostjo 18 milijard dolarjev.

Vir: zycrypto.com