Piše: C. R.

Lamborghini je najpomembnejši simbol dosežka pri bogatenju s kriptovalutami, vprašanje “kdaj Lambo?” pa je tema več tisoč spletnih memov.

Zaradi nedavnega padca cen kriptovalut so tržnice rabljenih predmetov preplavili drugi luksuzni izdelki, med drugim ure znamk Patek Philippe in Rolex; Kljub temu pa trgovci z Lamborghinijem še vedno precej dobro poslujejo, je 5. avgusta poročal Bloomberg.

Močno povpraševanje po superavtomobilih je dokaz, da večina njihovih lastnikov pripada ekskluzivni skupini posameznikov, znanih kot iskalci trofej. Ti posamezniki so tako premožni, da jih spremembe na trgu praktično ne prizadenejo.

‘Lambo’ je okrajšava za Lamborghini zlasti superavtomobili so že nekaj let znan prizor na konferencah o bitcoinih in na Instagramu vplivnežev na področju kriptovalut; Pridružili so se drugim tradicionalnim izkazom bogastva, kot so drage ure in dvorci.

Nestanovitnost trga kriptovalut je nekaj običajnega
Potem ko je Peter Saddington leta 2017 kupil Lamborghini za 45 bitcoinov, kar je bilo v času transakcije enako več kot 200.000 dolarjev, je zaslovel v skupnosti kriptoavtomobilov.

Saddington je leta 2011, ko je bil Bitcoin vreden manj kot 3 dolarje, kupil vodilno kriptovaluto za samo 115 dolarjev. Ta poteza je prispevala k povečanju priljubljenosti nakupa luksuznih avtomobilov s kriptovaluto.

Po Saddingtonovih besedah številni njegovi prijatelji v tem sektorju še vedno želijo kupiti luksuzne avtomobile. Saddington, ki zdaj vlaga v podjetja, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, je dejal, da so znatna gibanja cen običajna pri digitalnih valutah in ne bi smela odvračati od nakupa luksuznih avtomobilov.

Saddington je prek videoklepeta ponosno pokazal eleganten črn mercedes, ki ga je aprila kupil z dobičkom od rudarjenja bitcoinov. Dejal je, da svojega prvega lamborghinija z bitcoini ne namerava prodati, in dejal, da “je v drugi garaži”.

Prodaja luksuznih avtomobilov s kriptovalutami se je v zadnjem letu podvojila
Po besedah glavnega operativnega direktorja Luka Willmotta iz podjetja AutoCoinCars je platforma, ki kupcem omogoča nakup luksuznih avtomobilov s kriptovalutami v zadnjem letu podvojila prodajo na 12 milijonov dolarjev, medtem ko je stopnja rasti ostala stabilna.

Willmott je dejal, da podjetje v obdobjih nestabilnosti trga pogosto opaža povečanje števila prodaj luksuznih vozil. Meni, da je to delno posledica dejstva, da je vrednost Lamborghinija bolj stabilna kot vrednost digitalne valute.

“Ljudje trošijo, ker želijo izstopiti iz svojih kriptovalut in vstopiti v fizično premoženje. To jim bo omogočilo, da bodo nato imeli to sredstvo, ki se ne bo razvrednotilo tako, kot se bo razvrednotilo njihovo kriptovalutno sredstvo.”

Lambo drži vrednost bolje kot kriptovalute
V zadnjem času Lamborghini bolje drži svojo vrednost kot kriptovalute, od novembra 2021 so vrednosti bitcoina in etra padle za več kot 50 %, druge platforme in posojilnice, povezane s kriptovalutami, kot sta Celsius Network in Voyager Digital, pa so pravkar razglasile stečaj.

Spletna stran CarGurus.com poroča, da je cena rabljenega Lamborghinija v zadnjem letu ostala razmeroma nespremenjena.

Glede na finančne podatke, ki jih je prejšnji teden predložilo matično podjetje Volkswagen AG, je bila prodaja vozil Lamborghini lani večja kot kdaj koli prej, letos pa so na dobri poti, da ta rekord presežejo.

Vir: finbold.com