Piše: C. R.

Kljub zaostrovanju sankcij proti Rusiji se trgovanje s kriptovalutami v tej državi nadaljuje. Zdi se, da ruski vlagatelji še naprej izvajajo transakcije v BTC in drugih kriptovalutah. Podatki podjetja Kaiko, ki se ukvarja z analizo veriženja blokov kažejo, da se je obseg trgovanja z rubljem in bitcoini v soboto povečal, kar je najvišja raven v letu 2022.

Zdi se, da je bila večina obsega trgovanja s kriptovalutami, denominiranimi v rubljih, opravljena z uporabo stabilnega kriptovalute Tether, ki je podprta 1-1 s fiat denarjem.

Po podatkih družbe Kaiko so se 5. marca v večjem obsegu povečale tudi transakcije v rubljih – bitcoin. Obseg transakcij za trgovalne pare Bitcoin-ruble na borzi Binance je 24. februarja na isti dan, ko je Rusija napadla Ukrajino, dosegel 10-mesečni vrh.

Eden od strokovnjakov za kriptovalute, Andrew Tu meni, da se ruski mali vlagatelji s trgovanjem z BTC želijo znebiti izpostavljenosti fiat valutam. Po njegovem mnenju je zagon v smeri BTC v nasprotju z USDT del tega, da ti vlagatelji želijo zmanjšati tveganja vlaganja v stablecoin, ki ga podpira ameriški dolar.

Obseg trgovanja z BTC v Rusiji predstavlja majhen del svetovnega obsega trgovanja z BTC. Dnevni obseg trgovanja z BTC znaša med 20 in 40 milijardami dolarjev (18 in 36 milijardami evrov). Med skokovitim povečanjem obsega trgovanja v Rusiji 5. marca je obseg trgovanja z BTC za BTC/RUB po podatkih družbe Kaiko znašal približno 14,2 milijona USD (13,0 milijonov evrov).

Prepoved Rusije
Politiki v ZDA in Evropi so izrazili zaskrbljenost zaradi možnosti, da bi se Rusija obrnila h kriptovalutam, da bi se izognila naraščajočim sankcijam.

Medtem se povečuje pritisk na borze kriptovalut in borznoposredniška podjetja, da zaprejo ali prepovejo ruske račune. Izvršni direktor borze Coinbase je na Twitterju dejal, da bo ukinitev njihovih storitev v Rusiji dejansko škodovala navadnim Rusom, ki “zdaj, ko je njihova valuta propadla, kriptovalute uporabljajo kot rešilno bilko”.

Glavni izvršni direktor družbe Coinbase Brain Armstrong je v seriji tvitov dejal: “Vsem Rusom ne bomo preventivno prepovedali uporabe storitve Coinbase. Verjamemo, da si vsakdo zasluži dostop do osnovnih finančnih storitev razen, če zakon določa drugače.”

Enako razpoloženje odmeva pri vseh ponudnikih storitev v zvezi s kriptovalutami. “Namen kriptovalut je zagotoviti večjo finančno svobodo ljudem po vsem svetu,” je v februarski izjavi zapisala družba Binance. “Enostranska odločitev, da se ljudem prepove dostop do njihovih kriptovalut, bi bila v nasprotju z razlogom, zaradi katerega kriptovalute obstajajo.”

Te borze so sicer povedale, da bodo zamrznile trgovalne dejavnosti ruskih državljanov na ameriških sankcijskih seznamih med katerimi so tudi ruski oligarhi.

Borza Coinbase je v nedeljo sporočila, da je blokirala naslove denarnic več kot 25.000 ruskih posameznikov in subjektov, ki naj bi bili vpleteni v nezakonite dejavnosti.

Vir: cryptocurrencynews.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj