Piše: C. R.

Kljub prepovedi prodaje na kratko se lokalni trgovci in strategi pripravljajo na razprodajo saj mednarodne sankcije vplivajo na vse, od možnosti Rusije, da dostopa do deviznih rezerv, do sistema bančnih sporočil SWIFT.

Rusija bo ponovno začela trgovati z nekaterimi lokalnimi delnicami s čimer se bo končala rekordno dolga prekinitev trgovanja katere namen je bil zaščititi domače vlagatelje pred vplivom strogih sankcij zaradi vdora v Ukrajino.

Moskovska borza bo 24. marca med 9.50 in 14.00 po lokalnem času ponovno začela trgovati s 33 ruskimi delnicami vključno z nekaterimi največjimi podjetji kot sta Gazprom PJSC in Sberbank PJSC je v izjavi sporočila Banka Rusije. Dodala je, da bo veljala prepoved prodaje teh delnic na kratko, ki bo dopolnila prejšnjo omejitev izstopa tujcev iz lokalnih delnic. Trgovanje z delnicami v Moskvi je bilo ustavljeno od 28. februarja kar je najdaljša zaustavitev v sodobni zgodovini države.

Tudi po prepovedi prodaje na kratko se lokalni trgovci in strategi pripravljajo na razprodajo, saj mednarodne sankcije vplivajo na vse od možnosti Rusije, da dostopa do deviznih rezerv, do sistema bančnih sporočil SWIFT. Ruski indeks MOEX je na dan začetka invazije padel za 45 %, kar je največ doslej. Rubelj je letos med najhujšimi na svetu čeprav se je v zadnjem tednu zaradi nadaljevanja mirovnih pogajanj med Rusijo in Ukrajino zvišal.

Kot znak, kaj se lahko zgodi, ko se bo ponovno začelo trgovanje z lokalnimi delnicami so evropska podjetja, ki so poslovno izpostavljena tej državi odkar so se povečala vojna tveganja, izgubila več kot 100 milijard dolarjev (90 milijard evrov) tržne vrednosti, globalni depozitni potrdila ruskih podjetij so padla za več kot 95 % preden so bila ustavljena, svetovni ponudniki indeksov pa so delnice te države odstranili iz svojih indeksov.

Da bi gospodarstvo in trge obvarovala pred velikimi izgubami je Banka Rusije pred tem borznim posrednikom prepovedala prodajo vrednostnih papirjev tujcev na moskovski borzi.

“Zelo omejeno ponovno odprtje borze bo le malo vplivalo na tujce, ki ne morejo prodati in ostajajo ujeti, če še niso znižali vrednosti lokalnih deležev na nič,” je dejal Hasnain Malik, strateg pri podjetju Tellimer v Dubaju.

Tuji vlagatelji
Po podatkih moskovske borze so imeli tuji vlagatelji konec lanskega leta v ruskih delnicah za 86 milijard dolarjev (78 milijard evrov).

“Ko bodo tujci iz neprijaznih geografskih območij na preži, bo bolečina manjša,” je dejal Luis Saenz vodja mednarodne distribucije pri družbi Sinara v Londonu.

Moskovska borza bo ponovno začela trgovati s 33 delnicami, ki imajo primarno kotacijo v Rusiji od 50, ki so uvrščene v referenčni indeks. Yandex NV, TCS Group Holding Plc, Ozon Holdings Plc in druga podjetja, katerih glavna kotacija je v tujini jutri ne bodo ponovno začela trgovati.

V začetku tega meseca je Rusija sporočila, da namerava iz svojega državnega premoženjskega sklada nameniti do 10 milijard dolarjev (9 milijard evrov) za odkup lokalnih delnic, ki so se znašle v težavah. To je primerljivo s 650 milijardami dolarjev (590 milijardami evrov) tržne kapitalizacije podjetij iz indeksa MOEX, preden se je 21. februarja začela kriza.

V ponedeljek, ko se je prvič po treh tednih ponovno začelo trgovanje so lokalne obveznice v državi padle. Hkrati se je zaskrbljenost imetnikov obveznic zmanjšala potem, ko se je Rusija izognila sprožitvi prvega tujega neplačila v več kot 100 letih potem, ko so v petek mednarodni vlagatelji začeli prejemati 117 milijonov dolarjev (106 milijonov evrov) plačil obresti.

Vir: moneycontrol.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj