Piše: C. R.

Milijarder Vladimir Potanin meni, da je finančna prihodnost Rusije v digitalni valuti centralne banke in tokenizaciji realnih sredstev.

Drugi najbogatejši Rus je prepričan, da bi digitalni žetoni in digitalna valuta centralne banke pomagali državi napredovati in da bi bila trenutna razprava v državi glede regulacije kriptovalut nesmiselna, poroča.

Poslovni magnat Vladimir Potanin, ki je vreden 30,4 milijarde dolarjev je v ponedeljkovem intervjuju za agencijo Bloomberg dejal, da bi napredek v svetu tokenizacije “izrinil nezanesljive izdelke s trga”.

Rusija je trenutno na mrtvi točki glede tega kaj storiti glede regulacije kriptovalut. Državna centralna banka je prejšnji mesec izjavila, da bi bilo treba rudarjenje in transakcije bitcoinov prepovedati pri čemer je navedla pomisleke glede količine energije, ki jo te dejavnosti porabijo. Vendar je finančno ministrstvo dodalo, da bi bilo “treba tem tehnologijam omogočiti razvoj” in da je namesto tega potrebna regulacija.

Predsednik Vladimir Putin je nato pozval h kompromisu – vendar je dejal, da ima Rusija pri rudarjenju kriptovalut “določene konkurenčne prednosti” zaradi presežka energije v državi.

Rudarjenje kriptovalut je v Rusiji velik posel. To početje zahteva velike količine energije saj tako imenovani rudarji tekmujejo, kdo bo rešil zapletene matematične probleme in zaslužil sveže izkopane bitcoine hkrati pa zavaroval omrežje. Ruski rudarji bitcoinov zagotavljajo več kot 10 % računske moči omrežja bitcoin. Vendar so državni organi že večkrat govorili o omejevanju te industrije.

Toda Potatin, ki je tesno povezan s predsednikom Vladimirjem Putinom je dejal, da je resnična prihodnost v Rusiji v tokenizaciji realnih sredstev – ne v decentraliziranih valutah, kot sta Bitcoin in Ethereum.

“Kovinske kovance je nadomestil papirnati denar, nato pa so transakcije postale brezgotovinske,” je bil citiran Potatin. “Digitalno finančno premoženje je le naslednja stopnja.” Menda je tudi dejal, da je podjetje Atomyze v katerega je investiral, ki se ukvarja z veriženjem blokov ter tokenizira fizične stvari kot so kovine primer, kako je lahko digitalno premoženje dragoceno.

S tokenizacijo realnih sredstev se stvari, kot so umetnine in celo redka oblačila prenesejo v omrežje veriženja blokov, da bi ljudje prek digitalnih žetonov pridobili del lastništva.

Potanin je dodal, da bi lahko CBDC v tem primeru digitalni rubelj prav tako pripomogel k napredku države. CBDC je digitalna različica fiat valute (kot sta ameriški dolar ali ruski rubelj), ki jo podpira centralna banka. Od kriptovalut kot sta bitcoin in ethereum se razlikujejo po tem, da so centralizirane in strogo nadzorovane.

Države po vsem svetu so v različnih fazah raziskovanja te tehnologije. Nekatere države kot so Bahami so že izdale digitalno različico svoje domače valute.

Številne države so kriptovalute kot je Bitcoin, že prepovedale. Poročilo Direktorata za globalne pravne raziskave (Global Legal Research Directorate – GLRD) pri Kongresni pravni knjižnici navaja, da ima devet držav – med njimi Kitajska, Egipt in Maroko – absolutno prepoved kriptovalut medtem, ko jih ima še 42 implicitno prepoved.

Vir: decrypt.co

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj