Piše: C. R.

Kitajska se je pridružila svetovni navdušenosti nad investicijskimi skladi s katerimi se trguje na borzi, ki trgovcem omogočajo nakup in prodajo košarice delnic.

Skladi, bolj znani kot (Exchange Traded Funds – ETF “skladi s katerimi se trguje na borzi”), so v ZDA po finančni krizi postali zelo priljubljeni in ustvarili podjetja v vrednosti 3 bilijonov dolarjev, kot je blagovna znamka iShares ETF podjetja BlackRock.

Na celinski Kitajski so se skladi ETF razmnožili hitreje kot delniški trg. V petih letih se je število ETF več kot početverilo na 645 medtem, ko se je število delnic povečalo le za 53 % na 4615.

To kažejo uradni podatki in poročilo hongkonških borz in klirinških hiš, ki navaja, da je celinski trg ETF postal posel v vrednosti 1,4 bilijona juanov (209 milijard dolarjev) in se je v samo petih letih več kot potrojil.

Regulativna sprememba, ki je začela veljati v ponedeljek je odprla ta trg ETF za čezmorske vlagatelje prek Hongkonga – program se imenuje ETF Connect.

ChinaAMC s sedežem v Pekingu, ki je leta 2004 ustanovil prvi ETF na celinskem delu države se je vključil v razmah te panoge in upravlja 10 skladov, ki so upravičeni do trgovanja v okviru novega programa čezmejnega trgovanja. Med njimi so skladi ETF, ki sledijo indeksom in temam, kot je razvoj polprevodnikov.

Program ETF Connect je močno usmerjen na celino. Od začetnega svežnja upravičenih skladov ETF jih 83 kotira na celini, v primerjavi s samo štirimi v Hongkongu.

Družba Goldman Sachs napoveduje, da bo v naslednjih 10 letih za 80 milijard dolarjev več nakupov sredstev na celini v primerjavi s tistimi v Hongkongu.

“Dodajanje ETF-ov s severne celine v portfelj delnic a lahko potencialno razširi učinkovito mejo in izboljša razmerje med tveganjem in donosom,” so analitiki Goldman Sachs zapisali v poročilu ta teden. “Čeprav je začetno upravičeno območje Southbound videti ozko, osnovni sestavni deli še vedno ponujajo celinskim vlagateljem široko izpostavljenost internetnim in finančnim delnicam, ki kotirajo na borzi v Hongkongu.”

Kitajski internetni tehnološki velikani, kot sta Tencent in Alibaba, kotirajo v Hongkongu, ne pa tudi na celini. Po drugi strani pa številna podjetja, ki se osredotočajo na Kitajsko, kotirajo samo na celini.

Ena od stvari, ki jih lahko naredi ETF Connect je, da izboljša razumevanje mednarodnih vlagateljev o ETF-jih celinske Kitajske in poveča vpliv teh produktov je v izjavi povedal Xu Meng, upravitelj sklada ChinaAMC. Xu je tudi izvršni generalni direktor oddelka za kvantitativne naložbe podjetja.

ChinaAMC trdi, da je imela do konca leta 2021 več kot 300 milijard juanov v pasivno upravljanih sredstvih.

Nove povezave s celinsko Kitajsko
Na isti dan, ko je začela delovati povezava ETF Connect, so kitajski regulatorji napovedali nov program – veljati naj bi začel čez približno šest mesecev -, ki bi omogočil naložbe v izvedene finančne instrumente na celini prek Hongkonga.

Naslednja faza programa naj bi vlagateljem s celine omogočila trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti v Hongkongu.

Ti ukrepi za povezovanje hongkonških in celinskih trgov sledijo podobnim programom za delnice in obveznice, ki so se začeli izvajati leta 2014. Na celinski Kitajski se nahaja drugi največji borzni trg na svetu po vrednosti.

Še več skladov ETF
Na trg ETF prihajajo tudi druga finančna podjetja s poudarkom na strankah iz večje Kitajske, ki želijo vlagati na mednarodni ravni prek Hongkonga.

Upravljavec premoženja Hywin Holdings s sedežem v Šanghaju in podružnico v Hongkongu je prejšnji teden skupaj s podjetjem FactSet, ki se ukvarja s finančnimi podatki in programsko opremo, uvedel delniški indeks na področju zdravstva.

Indeks “FactSet Hywin Global Health Care Index” s 40 delnicami spremlja delnice podjetij, ki večinoma kotirajo v Evropi ali Severni Ameriki, kot sta AstraZeneca in Merck.

Ta indeks namerava tržiti z ETF, ki kotira v Hongkongu.

“Hywinove stranke [več kot 130.000 v Aziji] vse pogosteje ugotavljajo, da je svet zelo spremenljiv in nestanoviten. Želijo izkoristiti priložnosti, vendar so danes manj prepričani o izbiri delnic in časa,” je dejal Nick Xiao, podpredsednik družbe Hywin Holdings in izvršni direktor podjetja Hywin International, ki deluje v tujini.

Po tem prvem indeksu s skupno blagovno znamko Xiao pravi, da pričakuje več sodelovanja s podjetjem FactSet pri oblikovanju indeksov in skladov ETF. Opozoril je, da v Hongkongu že kotira osem skladov ETF, ki sledijo indeksom FactSet.

Med institucionalnimi vlagatelji in upravljavci denarja na Veliki Kitajski jih je skoraj 40 % izjavilo, da vlagajo več kot polovico svojih sredstev v upravljanju v ETF, kar je veliko več kot 19-odstotni delež v ZDA, je ugotovila družba Brown Brothers Harriman v letni raziskavi, ki je bila objavljena januarja.

Vir: cnbc.com