Piše: C. R.

Predsednica Xiomara Castro pravi, da Salvador ne bi smel biti edina država, ki se želi znebiti odvisnosti od dolarja.

Honduras bo morda naslednja država, ki bo sprejela bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo, kar bo pretreslo dosedanjo vlado.

Bitcoinski bik Max Keiser je v tvitu objavljenem prejšnji petek sprva sprožil govorice, da se bo to zgodilo. Zapisal je: “Dogaja se …”, ki ga je spremljala slika zastave Hondurasa.

Po podatkih Bitcoin Lightning Network + je predsednica Hondurasa Xiomara Castro dejala, da Salvador ne more biti edina država, ki se bo znebila dolarske odvisnosti.

“Ne smemo dovoliti, da bi bil Salvador edina država, ki bi se rešila dolarske ceremonije. Honduras ima pravico, da se približa državam prvega sveta.”

Bitcoin vse bolj velja za rešitev pred dolarjem
Pravijo, da vse fiat valute sčasoma pridejo do ničle. Zgodovina kaže, da se nebrzdano zadolževanje in devalvacija valut končata le na en način.

V zadnjem času so razpoke v prevladi dolarja postale še bolj očitne. Naj se sliši še tako nepriljubljeno smo morda priča koncu dolarja v realnem času saj subjekti iščejo alternative.

Na primer pogovori med Kitajsko in Savdsko Arabijo o trgovanju z nafto v juanih so se pospešili zaradi nezadovoljstva z ameriško varnostno zavezo Savdijcem. Če bi bila ta poteza uspešna bi močno oslabila prevladujoč položaj dolarja na naftnem trgu.

Poleg tega se Rusija vse bolj obrača k juanu kot odziv na sankcije zaradi vojne v Ukrajini. Poročajo, da ruska podjetja skušajo odpreti račune v juanih, da bi ohranila denarni tok.

Vendar James Fok avtor knjige Financial Cold War: A View of Sino-US Relations from the Financial Markets, pravi, da kljub očitnemu begu dolar – juan še ne bo kmalu prevzel vloge dolarja. Fok pravi, da je kitajski juan zaradi strogega nadzora nad kapitalom in pravne države v primerjavi z dolarjem nezanimiv.

“Vendar to ne pomeni, da bo renminbi nenadoma začel tekmovati z dolarjem na kakršen koli pomemben način. Za to je potrebnih še veliko drugih elementov, ki se morajo postaviti na svoje mesto.”

Kljub temu pa pojav bitcoina ponuja alternativo tako juanu kot dolarju. Poleg tega njegova fiksna ponudba pomeni, da ga ni mogoče napihniti do ničle. Ker je apolitičen je privlačen tudi zaradi tega, ker se izogne frakcijskim prepirom.

Kako bi se lahko cena odzvala, če bo Honduras nadaljeval z delovanjem?
Ko je Salvador 7. septembra 2021 uvedel zakonito plačilno sredstvo za bitcoine je cena $BTC doživela 20-odstotno nihanje navzdol in dosegla dno pri 42.800 USD (38.967 EUR).

To je sprožilo padajoči trend do konca septembra, ki je dosegel lokalno dno pri 39.500 USD (35.962 EUR), preden so biki prekinili padajoči trend in se približno šest tednov pozneje povzpeli na novo rekordno vrednost 69.000 USD (62.821 EUR)

Na podlagi pojma vladne odobritve bitcoina se je predvsem pričakovalo, da bo 7. september pokazatelj za gibanje navzgor. Namesto tega se je videni bliskoviti zlom izmuznil pričakovanjem. Soustanovitelj družbe Onchain Capital Ran Neuner je predlagal krivo igro s strani starejših institucij.

Kljub temu bo na podlagi vzorca ene države, ki bo uvedla Bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo, cena verjetno strmoglavila, vsaj kratkoročno.

Za zdaj so vse oči uprte v Honduras.

Vir: cryptoslate.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj