Piše: C. R.

Odbor predstavniškega doma za finance poskuša zapreti eno od najbolj donosnih davčnih vrzeli za kriptovalute, kar bi lahko imetnike bitcoinov in drugih virtualnih kovancev stalo skoraj 17 milijard dolarjev, je ocenil Skupni odbor za obdavčenje.

Predlog zakona bi v skladu s povzetkom poročila odbora za digitalno premoženje uporabljal tako imenovano pravilo “wash sale” in ga obravnaval kot delnice. Pravilo nalaga vlagatelju, da med prodajo vrednostnega papirja in njegovim ponovnim nakupom počaka 30 dni, kadar gre za davčni odbitek.

Gre za enega od davčnih odbitkov, o katerem razmišljajo demokrati kot o načinu financiranja 3,5 bilijona dolarjev predlagane porabe predsednika Bidena za razširitev ameriške mreže socialne varnosti. Medtem ko se demokrati soočajo s številnimi ovirami pri dokončnem oblikovanju zakonodaje in njenem sprejetju v globoko razdeljenem kongresu, strokovnjaki za kriptovalute že iščejo načine, kako vlagateljem pomagati pri zmanjšanju davka 2021.

Če bo predlog sprejet, bodo imeli davkoplačevalci do 31. decembra čas, da v celoti izkoristijo obstoječo vrzel, ki vlagateljem v kriptovalute omogoča, da kovance prodajo z izgubo za davčne namene in jih takoj odkupijo nazaj. Glede na nedavni padec cen kriptovalut – trg se je v primerjavi z rekordno vrednostjo iz maja znižal za 26 % – je čas primeren za pobiranje davčnih izgub.

Zmanjšanje davčnega računa za kriptovalute za leto 2021
Davčna uprava trenutno digitalne valute, kot je bitcoin, uvršča med nepremičnine, zato se izgube iz kripto imetja obravnavajo precej drugače kot pri delnicah in vzajemnih skladih.

“Ena od stvari, ki jih spretni vlagatelji počnejo, je, da prodajo z izgubo in ponovno kupijo bitcoin po nižji ceni,” pravi Shehan Chandrasekera, vodja davčne strategije pri podjetju CoinTracker.io, ki se ukvarja z davčno programsko opremo za kriptovalute. “Želite izgledati čim slabše.”

Chandrasekera je dodal, da lahko vlagatelji izkoristijo neomejeno število izgub in jih “prenesejo v neomejeno število davčnih let”.

Večji kot je trg kriptovalut, bolj se to dogaja.

“Vidim, da ljudje to počnejo vsak mesec, vsak teden, vsako četrtletje, odvisno od njihove prefinjenosti,” je dejal Chandrasekera.

Z akumuliranjem teh izgub vlagatelji na koncu izravnajo svoje prihodnje dobičke in znižajo davek na kapitalski dobiček, ki bi veljal za druga sredstva. Z drugimi besedami, zmanjšajo znesek, ki ga dolgujejo davčni upravi.

Drugi ključni del enačbe je hiter odkup kriptovalut. Če je nakup ob padcu pravilno časovno opredeljen, vlagateljem omogoča, da ujamejo vožnjo nazaj navzgor, ob predpostavki, da pride do odboja. Digitalni kovanci so notorično nestanovitni, saj strmim padcem pogosto sledijo hitri vzponi.

Tukaj je enostaven način za razmislek o tej enačbi. Nekdo, ki je kupil en bitcoin za 10.000 USD in ga prodal za 50.000 USD, bi imel 40.000 USD obdavčljivega kapitalskega dobička, če bi bil bitcoin kot delnica podjetja Apple ali Tesla. Toda če bi ta ista oseba zaradi vrzeli v sistemu “wash sale” predhodno pridelala izgube v vrednosti 40.000 USD pri prejšnjih transakcijah s kriptovalutami, bi lahko izravnala davek, ki ga je dolžna plačati.

Chandrasekera je dejal, da je to vse bolj priljubljena strategija med strankami njegovega podjetja, vendar je opozoril, da je temeljito vodenje knjig nujno.

“Brez podrobne evidence transakcij in stroškovne osnove svojih izračunov davčnemu uradu ne morete utemeljiti,” je dejal Chandrasekera.

Kaj se lahko spremeni
Pravilo o “pralni prodaji” bi začelo veljati 1. januarja. Vendar mora biti za to vključeno v zakonodajo, ki jo sprejmeta predstavniški dom in senat.

Chandrasekera stavi, da bo pravilo prišlo v končni predlog zakona, ker je usklajeno s tem, da se kriptovalute obravnava kot vrednostni papir, za katerega velja poročanje 1099-B,” kot za druge naložbe, je dejal.

Toda kot je zapisano, se pravilo ne bi uporabljalo za nazaj, zato imajo vlagatelji v kriptovalute na voljo okno, v katerem lahko izkoristijo prodajo sredstev.

“Davkoplačevalci lahko še vedno zmanjšajo svoj davčni račun za leto 2021, vendar imajo za to na voljo le še nekaj mesecev,” je dejal Chandrasekera. “Glede na to, da je trg v zadnjih dveh tednih padel, je to odličen trenutek.”

Vir: cnbc.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj