Piše: C. R.

Kanadska centralna banka meni, da kriptovalute kot je Bitcoin ne bodo kmalu nadomestile kanadskega dolarja.

Najvišji uradniki Banke Kanade so po poročanju Global News zavrnili trditve, da bi Bitcoin ali katera koli druga kriptovaluta lahko nadomestila kanadski dolar zaradi naraščajoče inflacije v državi.

Liberalni poslanec Yvan Baker je v ponedeljek med pričanjem pred finančnim odborom spodnjega doma kanadskega parlamenta guvernerja banke Tiffa Macklema in višjo namestnico guvernerja Carolyn Rogers vprašal ali bi uporaba kriptovalut lahko predstavljala učinkovito strategijo proti inflaciji.

“Mislim, da če Kanadčani iščejo stabilen vir plačila in stabilen vir vrednosti kriptovalute tega testa ne izpolnjujejo,” je odgovorila Rogersova. “Na kriptovalute ne gledamo kot na način s katerim bi se Kanadčani lahko odpovedali inflaciji ali stabilnemu viru vrednosti.”

Stopnja inflacije v Kanadi se je marca povzpela na 31-letno najvišjo raven 6,7 % pri čemer je kanadski statistični urad poročal, da se je povečalo vseh osem kategorij državnega gospodarstva, ki jih spremlja – od hrane in energije do stroškov nastanitve in prevoza.

Pierre Poilievre kandidat za vodenje konservativne stranke je pred tem izjavil, da želi Kanado videti kot “svetovno prestolnico veriženja blokov” in “vrniti ljudem nadzor nad njihovim denarjem”, kar bi zahtevalo, da kriptovalute ostanejo zakonite.

Prejšnji mesec je Poilievre objavil tudi videoposnetek na katerem je v restavraciji v Londonu v Ontariu kupil shawarmo z uporabo Bitcoinovega omrežja Lightning Network pri čemer je poudaril pomen novih tehnologij in podpore lokalnim podjetjem.

Po poročanju Reutersa pa je Macklem kljub “obetavnim koristim inovacij v finančnem sektorju” izjavil, da “vsekakor pričakujemo, da bo kanadski dolar ostal v središču kanadskega finančnega sistema”.

Raziskava CBDC Banke Kanade
Banka Kanade trenutno dela na lastni digitalni valuti centralne banke (CBDC) pri čemer se je prejšnji mesec raziskovalnim prizadevanjem regulatorja pridružil Tehnološki inštitut Massachusettsa (MIT).

CBDC je digitalna oblika fiat valute države. V nasprotju z decentraliziranimi kriptovalutami jih običajno nadzorujejo centralni bankirji in zvezna vlada zato ni presenetljivo, da številni politiki trdijo, da bi bil CBDC boljša možnost za plačila kot kriptovalute.

Vendar pa bo o tem ali bo centralna banka sprejela lastno digitalno valuto odločal parlament.

“Tam je nekaj pomembnih inovacij in mislim, da nam bo zakonodajni pregled omogočil, da te inovacije raziščemo hkrati pa poiščemo načine kako lahko do teh prednosti pridemo v bolj reguliranem okolju,” je dejal Rogers.

Vir: decrypt.co

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj