Piše: C. R.

Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvih deset mesecev letošnjega leta. Državni proračun je v tem obdobju zabeležil več kot 8,99 milijarde evrov prihodkov, kar je 19,6 % več kot v enakem obdobju lani.

V desetih mesecih letošnjega leta so bili glede na primerljivo obdobje lani višji prihodki iz davka od dohodkov pravnih oseb (50,1 % več), dohodnine (35,9 % več) in davka na dodano vrednost (17 %).

Odhodki državnega proračuna so v prvih desetih mesecih znašali 11,33 milijarde evrov in so glede na primerljivo obdobje lani narasli za 13,9 %, torej z nižjo stopnjo, kot so glede na lani narasli prihodki državnega proračuna. Slovenija je še vedno v fazi okrevanja in odpravljanja posledic epidemije

Izdatki za obresti so bile v desetih mesecih letošnjega leta za 44,4 milijona evrov nižji kot v enakem obdobju lani. Iz državnega proračuna je bilo v desetih mesecih letošnjega leta namenjenih 752,1 milijona evrov za investicije, kar je 50,9 % več kot v enakem obdobju leta 2020.

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni. Podatke o državnem proračunu lahko sicer spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje.

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih desetih mesecih letos zabeležila približno 17,4 milijarde evrov prihodkov in 19,35 milijarde evrov odhodkov.

Vir: Ministrstvo za finance

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj