Piše: Damian Ahlin

Država je v senatu razpravljala o predlogu zakona. S tem bi postala druga država na svetu, ki se je odločila za to sredstvo.

Latinska Amerika je še naprej v ospredju pri urejanju in sprejemanju kriptovalut. Po salvadorskem zakonu o bitcoinih je zdaj Paragvaj vse bližje legalizaciji rudarjenja najbolj priljubljene kriptovalute in kriptožetona na svetu.

Prejšnji teden je država v senatu razpravljala o zakonu, ki se pripravlja že več mesecev in s katerim ne želi le legalizirati uporabe bitcoinov, temveč bi lahko tudi odprla svoje ogromne hidroelektrične zmogljivosti za industrijo kriptovalut.

Paragvaj bi lahko po poročanju revije The Cryptonomist prejšnji četrtek postal prva država po Salvadorju, v kateri bo Bitcoin postal zakonito plačilno sredstvo.

Projekt je pripravila skupina rudarjev v navezi s kongresnikom Carlosom Rejalo, ki je idejo začel spodbujati v istem času, ko je salvadorski predsednik Nayib Bukele objavil svojo odločitev, da bo v tej srednjeameriški državi pretvoril Bitcoin v valuto.

Vendar je bila večina analitikov, ki so pričakovali, da bo podoben salvadorskemu zakonu o bitcoinih, razočarana, saj je bila v dokumentu predlagana zelo konservativna ureditev industrije kriptovalut.

Namen tega predloga zakona je vzpostaviti pravno, finančno in davčno varnost pri poslovanju, ki izhaja iz proizvodnje in trženja virtualnih sredstev, je zapisano v predlogu zakona. Ta bi lahko zajemal tako obdavčitev kot regulacijo kriptovalut. Poleg tega bi se lahko lotil tudi urejanja rudarjenja in trgovanja s kriptovalutami na izmenjavah in tržnicah, kjer bi se morali udeleženci registrirati kot zavezanci.

Do novice v Paragvaju je prišlo, potem ko je največji zabaviščni holding v državi, Grupo Cinco, napovedal, da bo kot plačilo začel sprejemati kriptovalute, kot sta bitcoin in ethereum.

Predpisi v Braziliji

Brazilska poslanska zbornica nadaljuje z odobritvijo zakona 2303/15, ki ureja nakup in prodajo kriptovalut v državi ter bitcoinom in drugim kriptovalutam, s katerimi je mogoče trgovati ali jih prenašati z elektronskimi sredstvi ter jih uporabljati za plačila ali naložbe, podeljuje kategorijo virtualnega premoženja.

Predlog zakona, ki mora po skoraj šestih letih postopka zdaj skozi senat, določa tudi, da bo izvršilna oblast pristojna za določitev javnega organa za izdajo dovoljenj ponudnikom tovrstnih storitev, ki bodo lahko delovali v državi.

Po prvotnem predlogu naj bi virtualne valute urejala Centralna banka Brazilije, vendar je poročevalec predloga zakona, kongresnik Expedito Netto (PSD-RO), dejal, da bo o tem, katera agencija je pristojna za urejanje trga virtualnih sredstev in ponudnikov storitev, odločala izvršna oblast.

Regulativna agencija bo določila pogoje in roke, ki ne bodo krajši od šestih mesecev, v katerih bodo delujoči ponudniki storitev v zvezi z virtualnim premoženjem izpolnjevali pravila projekta, je sporočila tiskovna agencija poslanske zbornice v Braziliji.

Predlog v kazenski zakonik vključuje kaznivo dejanje goljufije z uporabo virtualnih sredstev, vrednostnih papirjev ali finančnih sredstev, za katero je poleg denarne kazni določena tudi zaporna kazen od štirih do osmih let, navaja časnik OGlobo.

Vir: clarin.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj