Piše: C. R.

Newyorčana Heather Morgan in Ilya “Dutch” Lichtenstein sta domnevno zarotniško prala izkupiček 119.754 bitcoinov, ki so bili leta 2016 ukradeni z virtualne borze Bitfinex.

Preden sta bila newyorška zakonca Heather Morgan in Ilya “Dutch” Lichtenstein aretirana zaradi največje kraje kriptovalut v ZDA doslej sta živela razkošen življenjski slog, ki sta ga razkazovala na svojih profilih v družabnih omrežjih.

Morgan je bila raparka z imenom Razzlekhan, ki je imela “več pizze kot Džingiskan”. “Krokodil z Wall Streeta”, kot se je sama imenovala je rapala o naložbah in svojim sledilcem zatrjevala, da rada tvega. Bila je tudi sodelavka vrhunske poslovne revije Forbes.

Njen mož, “čarovnik in tehnološki podjetnik” je bil na spletu bolj umirjen vendar je bil za velike poteze. Leta 2019 jo je zaprosil tako, da je dal njene plakate nalepiti po vsem New Yorku celo na znamenite oglasne panoje na Times Squareu. Lichtenstein je za “kampanjo divjega plakatiranja” najel celo oblikovalce in agencijo.

“Kot morda veste, Heather ni le tehnološka podjetnica … je tudi Razzlekhan, neustrašni raper,” je Lichtenstein zapisal v objavi na Facebooku s fotografijami s tega dne. “In kaj je boljšega za zaprositev podjetnice/raperke kot nenavadna, ustvarjalna večkanalna marketinška kampanja?”

Par je bil obtožen pranja kriptovalute ukradene med vdorom v borzo virtualnih valut Bitfinex leta 2016. Ukradena kriptovaluta je trenutno ocenjena na kar 4,5 milijarde dolarjev. Organi pregona so doslej izterjali več kot 3,6 milijarde dolarjev kriptovalute, povezane s tem vdorom.

Morgan in Lichtenstein sta bila v torek privedena pred zvezno sodišče na Manhattnu. V sodnih dokumentih je bilo navedeno, da naj bi se par dogovarjal za pranje premoženja v višini 119.754 bitcoinov, ki so bili ukradeni družbi Bitfinex potem, ko je heker vdrl v njen sistem in izvedel 2.000 nepooblaščenih transakcij.

“Te nepooblaščene transakcije so ukradene bitcoine poslale v digitalno denarnico pod nadzorom Lichtensteina,” je sporočilo ameriško ministrstvo za pravosodje. “V zadnjih petih letih je bilo približno 25.000 teh ukradenih bitcoinov prenesenih iz Lichtensteinove denarnice prek zapletenega postopka pranja denarja, ki se je končal tako, da so bila nekatera ukradena sredstva naložena na finančne račune, ki sta jih nadzorovala Lichtenstein in Morgan.”

Par naj bi vzpostavil spletne račune z lažnimi identitetami in uporabljal računalniške programe za avtomatizacijo transakcij. “Z metodično in preračunljivo shemo sta obtoženca domnevno in prikrila svoje ogromno premoženje,” je dejal vodja kriminalistične preiskave davčne uprave Jim Lee.

Morganu in Lichtensteinu bi lahko prisodili po 20 let zaporne kazni.

Vir: moneycontrol.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj