Piše: C. R.

Različica COVID-19 Omicron bi lahko škodovala možnostim svetovne rasti, hkrati pa zvišala cene, sta v ponedeljek sporočili bonitetni agenciji Fitch Ratings in Moody’s Investors Service, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da je pri tej različici zelo veliko tveganje za porast okužb.

“Različica Omicron predstavlja tveganje za svetovno rast in inflacijo, zlasti ker se pojavlja v obdobju že tako raztegnjenih dobavnih verig, povišane inflacije in pomanjkanja na trgu dela,” je za agencijo Reuters po elektronski pošti povedala Elena Duggar, pridružena izvršna direktorica pri agenciji Moody’s.

Po besedah Duggarjeve bo ta različica verjetno prizadela tudi povpraševanje v prihajajoči sezoni počitniških potovanj in porabe.

“Če bo nova varianta vplivala na apetit po tveganju na svetovnih trgih, bo to povzročilo dodaten finančni stres za izdajatelje dolga z velikimi potrebami po financiranju. Na primer, države v vzponu, ki se zanašajo na zadolževanje na mednarodnih trgih, bi se lahko soočile s povečanim tveganjem refinanciranja,” je dejala.

Bonitetna agencija Fitch Ratings je ločeno navedla, da je prezgodaj, da bi učinke različice koronavirusa Omicron vključila v svoje napovedi gospodarske rasti, dokler ne bo znanega več o njegovi prenosljivosti in resnosti.

“Trenutno menimo, da je še en velik, sinhroniziran svetovni upad, kot je bil v prvi polovici leta 2020, zelo malo verjeten, vendar bo rast inflacije otežila makroekonomske odzive, če se bo nova različica uveljavila,” je dejala agencija Fitch.

Še več držav je v ponedeljek zaprlo meje, kar meče senco na gospodarsko okrevanje po dveletni pandemiji. Veliki letalski prevozniki so hitro ukrepali, da bi zaščitili svoja vozlišča in omejili potniški promet iz južne Afrike, saj se bojijo, da bi širjenje nove različice sprožilo omejitve za druge destinacije zunaj neposredno prizadetih regij, so povedali viri iz industrije.

Predsednik ZDA Joe Biden je Američane pozval, naj ne paničarijo, in dejal, da Združene države sodelujejo s farmacevtskimi podjetji pri pripravi načrtov za izredne razmere, če bi bila potrebna nova cepiva.

Biden je dejal, da država to zimo ne bo ponovno zaprta, vendar je ljudi pozval, naj se cepijo, si priskrbijo dodatna cepiva in nosijo maske.

Strokovnjak za nalezljive bolezni iz Južnoafriške republike, kjer so znanstveniki prvi odkrili virus Omicron, je dejal, da je prezgodaj reči, ali ta različica povzroča hujše simptome kot prejšnje, vendar se zdi, da je bolj prenosljiva.

Izkušnje s prejšnjimi različicami kažejo, da bo širjenje različice Omicron težko ustaviti tudi z nekaterimi omejitvami mednarodnih potovanj, je za Reuters povedal Duggar.

“Če bo nova različica povzročila še en naraščajoč val okužb s COVID, bodo najbolj prizadeta gospodarstva z nižjo stopnjo cepljenja, večjo odvisnostjo od turizma in manjšo zmožnostjo nudenja podpore fiskalne in monetarne politike za izravnavo vpliva novega vala okužb na rast.”

Vir: fxempire.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj