Piše: C. R.

Veleposlaniki držav članic so sprejeli mandat Sveta za pogajanja z Evropskim parlamentom o predlogu za posodobitev obstoječih pravil o informacijah glede prenosov sredstev. Namen posodobitve je, da bi pravila po novem obsegala tudi določena kriptosredstva, s čimer bi se povečala učinkovitost preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma tudi na tem področju.

Namen predloga je, da se uvedejo obveznosti za ponudnike storitev kriptosredstev, ki jih bodo zavezovale k zbiranju informacij o pošiljateljih in prejemnikih prenosov kriptosredstev. Ponudniki bodo morali zagotoviti dostopnost teh podatkov, in sicer za organe, ki nadzirajo izvajanje pravil v zvezi s preprečevanjem pranja denarja in financiranja terorizma. Slednje bo zagotovilo boljšo sledljivost prenosov kripto sredstev. Tako bodo lažje prepoznavne morebitne sumljive transakcije, ki jih bo mogoče po potrebi blokirati.

“Današnji dogovor je pomemben korak pri zapiranju vrzeli v finančnih sistemih, ki se izkoriščajo za pranje nezakonitih dobičkov ali financiranje terorističnih dejavnosti. V zvezi s kriptosredstvi obstaja povečano tveganje pranja denarja in financiranja terorizma, zato sem zadovoljen, da je slovenskemu predsedstvu hitro uspelo doseči dogovor o stališču Sveta glede tega pomembnega predloga,” je o predlogu povedal minister za finance mag. Andrej Šircelj.

Poleg nedavno sprejetega pogajalskega mandata Sveta za dosjeja na področju digitalnih financ za zakonsko ureditev kriptovalut (MiCA) in digitalne operativne odpornosti finančnega sektorja (DORA) ter začasnega političnega dogovora z Evropskim parlamentom glede pilotnega projekta za uporabo tehnologije razpršene evidence (DLT) današnji mandat Sveta glede uredbe o prenosu sredstev predstavlja pomemben dosežek slovenskega predsedovanja Svetu EU in je rezultat intenzivnega dela predsedovanja na zakonodajnih predlogih za krepitev pravil na področju digitalnih financ ter na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma.

Vir: Ministrstvo za finance

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj