Piše: C. R.

Pred nekaj tedni je bil na trgu predstavljen prvi sveženj Bitcoin ETF-jev v Združenih državah Amerike. Zaradi tega je kriptovaluta na lestvicah dosegla nove cenovne višine. Še več, temu je sledila izdaja lastnih ETF-ov, podprtih s kriptovalutami, na avstralskem trgu, kar je prav tako imelo parabolične učinke na trg.

ETF-ji v obeh državah so dosegli rekorde brez primere v smislu naložb in vrednotenja, zaradi česar si številne države upajo na lastne domače naložbene produkte.

Evropske države so bile še posebej pripravljene, da začnejo s svojimi lastnimi potovanji ETF. Vendar jih pri tem še vedno ovira pomanjkanje regulativne jasnosti. Tak primer je Španija, država, kjer naj bi banka Santander kljub splošni zadržanosti bančne srenje bila v zaključni fazi oblikovanja svojih ETF BTC.

Predsednica banke Banco Santander Ana Botin je nedavno v pogovoru za agencijo Bloomberg dejala: “V tem trenutku je bilo v banki Banco Santander mogoče najti naslednje informacije,

“Smo vodilni na področju kriptovalut. Izdali smo prvo obveznico na verigi blokov. Imamo močno ekipo, ki se ukvarja s tem. Naše stranke želijo kupovati bitcoine, vendar smo jih zaradi regulativnih vprašanj sprejemali precej počasi. Zdaj bomo kmalu ponudili ETF-je za kriptovalute.”

Čeprav banka nadaljnjih podrobnosti o novem produktu še ni razkrila, je priznala, da ideje potekajo že dlje časa.

Vendar pa ovira ostaja regulativna nejasnost, saj pri nacionalni komisiji za trg vrednostnih papirjev (CNMV) še ni bil registriran noben podoben produkt.

Poleg tega, če želi podjetje tržiti naložbene produkte, ki izvirajo iz države, ki ni članica EU, mora za produkt pridobiti ne le dovoljenje agencije, temveč morajo biti tako upravljavci kot tudi skladi, ki jih namerava tržiti, vpisani v ustrezne upravne evidence.

Španska centralna banka je v začetku tega tedna finančnim institucijam odredila, da razkrijejo svoje načrte glede kriptovalut za naslednja tri leta, hkrati pa podrobneje pojasnijo svoje poslovne odnose s ponudniki kripto storitev in izpostavljenost kriptovalutam. Poleg tega morajo subjekti opisati tudi, ali nameravajo izdajati žetone ali opravljati skrbniške, trgovalne ali plačilne storitve za kriptovalute.

Pred tem je banka odprla tudi register za ponudnike kripto storitev, potem ko so bili ti več mesecev zadržani. To vključuje tudi glavne finančne institucije in banke, ki delujejo v tej panogi.

Zdaj, ko so bila objavljena težko pričakovana navodila o skladnosti z zakonodajo in ko centralna banka sprejema ukrepe za regulacijo tega prostora, morebitna izdaja ETF morda za evropsko državo ni več tako oddaljena.

Vir: ambcrypto.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj