Piše: C. R.

Tesla, proizvajalec električnih avtomobilov, ki ga vodi milijarder Elon Musk je ljudem omogočil nakup blaga blagovne znamke s kriptovaluto Dogecoin, ki je bila sprva ustanovljena za šalo.

Musk je to napovedal v petek na Twitterju mesec dni po tem, ko je namignil na načrte. Novica je poskrbela, da je vrednost Dogecoina poskočila čeprav je pozneje spet padla. Komentarji gospoda Muska so pogosto premikali cene digitalnih valut vključno z Dogecoinom in Bitcoinom. Do te poteze, zaradi katere se je cena Dogecoina v nekem trenutku dvignila za več kot 14 % je prišlo mesec dni po tem, ko je Musk dejal, da bo Tesla preizkusila digitalni žeton kot možnost plačila.

Dogecoin, ki je bil ustanovljen leta 2013 kot parodija na navdušenje nad kriptovalutami je bil nekoč neznanka. Vendar se je njegova vrednost lani povečala za približno 4.000 % deloma zaradi promocije gospoda Muska. Vlagatelj v žeton ga je poimenoval “ljudska kriptovaluta” in dejal, da ga bo njegovo vesoljsko podjetje SpaceX sprejemalo kot plačilo. Med nastopom v humoristični oddaji Saturday Night Live je po tem, ko so ga prisilili, da ga opredeli dejal, da gre za “hlastanje”. To ni edini digitalni kovanec, ki je deležen pozornosti milijarderja, ki ima na spletu strastne privržence. Lani so cene bitcoinov poskočile potem, ko je Tesla sporočila, da je investirala v to valuto in da bo strankam omogočila nakup avtomobilov z njo. Vendar je podjetje pozneje to zamisel opustilo.

Musk, ki med svoje naložbe v kriptovalute uvršča tudi Bitcoin je navedel pomisleke glede tega koliko energije je potrebne za proizvodnjo te valute. Dogecoin je trenutno edina digitalna valuta, ki jo Tesla sprejema. Med predmeti, ki jih je mogoče kupiti so zaponke za pas z blagovno znamko Tesla (835 Dogov ali približno 162 dolarjev; 142 evrov) in otroška terenska vozila (12020 Dogov ali približno 2280 dolarjev; 1998 evrov), ki so trenutno razprodana. Na spletni strani podjetja je navedeno, da nakupi niso vračljivi.

Vir: bbc.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj