Piše: C. R.

Združene države hitro sprejemajo decentralizirane finance, sektor kriptovalut in inovativno industrijo tehnologije veriženja blokov.

V tem mesecu iz Združenih držav prihaja nekaj odličnih novic o industriji kriptovalut, še več dobrih novic pa bi lahko prišlo pozneje jeseni. Gary Gensler, vodja ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC), je 6. oktobra med zaslišanjem v odboru za finančne storitve predstavniškega doma potrdil, da regulator ne bo prepovedal kriptovalut, s čimer je potencialno odprl pot največjemu svetovnemu gospodarstvu, da postane vodilno na svetu pri razvoju decentraliziranih financ (DeFi) in tehnologije veriženja blokov.

Gensler, ki je na univerzi MIT predaval o kriptovalutah, je tudi dejal, da prepoved kriptovalut ne spada v pristojnost komisije SEC in da bi digitalno premoženje zakonito prepovedali le prek kongresa. “Gre za vprašanje, kako bomo to področje vključili v varstvo potrošnikov vlagateljev, ki ga imamo, in kako bomo sodelovali tudi z bančnimi regulatorji in drugimi – kako bomo zagotovili, da ga bo ministrstvo za finance vključilo v preprečevanje pranja denarja, davčno skladnost,” je dejal Gensler. Dodal je še: “Gensler je dejal, da je treba v zvezi s tem sprejeti naslednje ukrepe:

“Mnogi od teh žetonov izpolnjujejo kriterij, da so investicijska pogodba, vrednostni papir ali vrednostni papir.”

Ameriški regulatorji ne bodo prepovedali kriptovalut
Sporočilo SEC prihaja po tem, ko je predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell 30. septembra med pričanjem v kongresu dejal, da regulator ne namerava prepovedati bitcoina (BTC) in drugih kriptovalut. Na vprašanje republikanca Teda Budda, dolgoletnega zagovornika sektorja kriptovalut in člana kongresne skupine Blockchain Caucus, ali namerava “prepovedati ali omejiti uporabo kriptovalut”, je Powell odgovoril z glasnim “Ne.” [Nimam] namena jih prepovedati.

Večina medijskih poročil, ki sem jih prebral, ima naslov “ZDA ne bodo prepovedale kriptovalut”. To je res, vendar to pomeni tudi nekaj veliko pomembnejšega: ZDA bodo omogočile rast kriptovalut in sprejele skupnost, da sodeluje v procesu razpravljanja o boljših načinih urejanja te industrije.

Ko največje gospodarstvo na svetu naznani, da bo kriptovalutam omogočilo obstoj v okviru trenutne finančne industrije – seveda ob ustrezni regulaciji -, bi morale vse druge države to opaziti in začeti razmišljati o odprtju svojih vrat in pravični regulaciji te industrije, ki bo spodbujala inovacije in pomagala ustvarjati nova delovna mesta.

ZDA dovoljujejo kriptovalute, saj se njihovo sprejetje povečuje
Kot opažamo, ameriški regulatorji industrijo kriptovalut vključujejo v svoj finančni sistem – omogočajo, da tradicionalni bančni sistem deluje skupaj z novim in hitro rastočim decentraliziranim finančnim sistemom. To bi lahko ZDA omogočilo, da postanejo vodilna država na področju razvoja fintech, tehnologij veriženja blokov in celo v bolj nekonvencionalnih delih decentraliziranih financ, kot so zavarovalništvo, financiranje trgovine in zbiranje sredstev.

Z regulativnega vidika morata skupnost kriptovalut in ameriška vlada opraviti še veliko dela, da bi ugotovili, kje se njuni interesi ujemajo in kako lahko tesneje sodelujeta, zato bosta skupaj sprejeli pametno odločitev o tem, kako urediti to panogo, vključno z regulacijo stabilnih kovancev, decentraliziranih borz, izvedenih instrumentov kriptovalut in pridelovanja donosa, če omenimo le nekatere.

Po podatkih Bloomberg Intelligence je prav tako zelo verjetno, da bo SEC jeseni odobrila kar štiri terminske pogodbe za bitcoin. Analitik je 3. oktobra ocenil, da je 75-odstotna verjetnost, da bo SEC odobrila sklad, s katerim se trguje na borzi (ETF), pri čemer ProShares in Valkyrie že vodita, saj sta bila odobrena 19. oziroma 22. oktobra.

ZDA bodo prevzele vodilno vlogo na področju tehnologij veriženja blokov
Prav tako je lepo opaziti, da celo ameriški zakonodajalci kupujejo Bitcoin. Ameriška senatorka Cynthia Lummis je razkrila, da je 16. avgusta nabrala največjo kriptovaluto na svetu, vredno med 50.001 in 100.000 evrov.

Ker ameriška vlada ne bo prepovedala kriptovalut in ker ameriški politiki vlagajo vanje, bi bilo dobro, da vsi ponovno ocenimo svoje naložbene portfelje in si poglobljeno ogledamo Bitcoin, Ether (ETH) in druge nove tehnologije veriženja blokov.

ZDA jasno sporočajo, da bodo sprejele in regulirale Bitcoin, tehnologijo veriženja blokov in druge kriptovalute, kar z geopolitičnega vidika ne bi moglo biti bolj pametno – postavljajo se v položaj, da bodo prejele ogromne tuje naložbe in privabile najboljše talente na planetu. Pričakujem, da bodo ZDA v prihodnjih letih postale vodilne na področju decentraliziranih financ, saj bodo regulatorji še naprej sodelovali s skupnostjo kriptovalut, da bi vzpostavili trajnostno in varno industrijo.

Vir: cointelegraph.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj